
Opettajat tarvitsevat ymmärrystä tekoälystä sekä sen vaikutuksista opetukseen ja oppimiseen. Viime viikolla käynnistynyt “Tekoälyä ihan kaikille” -koulutus vastaa tähän tarpeeseen tarjoten ajankohtaista tietoa sekä käytännön taitoja tekoälyn hyödyntämiseen koulumaailmassa. Samalla koulutus tukee myös EU:n tekoälyasetuksen mukaisia vaatimuksia tekoälyn vastuullisesta käytöstä. Yli 300 ilmoittautunutta kertoo, kuinka tärkeäksi opettajat kokevat aiheen.
Koulutus on Opetushallituksen rahoittama ja se on suunnattu kaikille opettajille varhaiskasvatuksesta toiseen asteeseen, eikä vaadi osallistujilta ennakko-osaamista. Sisältöihin kuuluu mm. tekoälyn toimintaperiaatteet yleisellä tasolla, tekoälymallien rajoitukset, sekä kieli -ja kuvangenerointimallien tehokas promptaaminen. Koulutuksessa opastetaan myös käyttämään Generation AI -hankkeessa kehitettyjä opetusmateriaaleja.
Kaiken tämän lisäksi koulutus antaa valmiudet tekoälyn tiedostavaan tarkasteluun ilmiönä – missä tällä hetkellä mennään kaiken “pöhinän”, otsikoiden ja kauhuskenaarioiden takana. Sekä käytännön osaaminen että kriittinen suhtautuminen tekoälyteknologioita kohtaan ovat osa tekoälylukutaitoa, 2020-luvun uutuutta olennaisten digitaitojen saralla.
Suomalaisten opettajien kiinnostus omien tekoälylukutaitojen kehittämiseen kertoo heidän oikeasta asenteesta. Mullistavuudestaan huolimatta tekoäly ei tule korvaamaan opettajia; mutta opettajat ovat avainroolissa nuorten tekoälylukutaitojen tukemisessa ja kehittämisessä nyt ja tulevaisuudessa.
Leave a Reply